Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Czosnkowy schab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czosnkowy schab to pyszne, kruche mięsko idealne na obiad. Musze przyznać, że gdy zostanie nam mięska z obiadu świetnie sprawdza się do kanapek.

Czosnkowy schab Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnkowy schab

 

  • 1 - 1,2 kg schabu bez kości
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • około 200 ml wytrawnego białego wina
  • bulion do podlania

Sposób przygotowania:

Czosnkowy schab
Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym, mięso zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na noc.

Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem oraz bulionem, na wierzch przeciskamy czosnek oraz oprószamy paprykami.

Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.

Przed koniec pieczenia odkrywamy naczynie by przyrumienić mięso.
Czosnkowy schab
schab tuż po upieczeniu pokrojony w kawałki

Tagi:

mięso schab