bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czosnkowy schab z rękawa

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pachnący schab z rękawa o czosnkowym aromacie.

Czosnkowy schab z rękawa

Składniki:

Czosnkowy schab z rękawa

 

  • schab nie za duzy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyzeczka soli
  • łyzeczka suszonych płatków czosnku
  • łyzeczka gotowej przyprawy staropolskiej do mięs
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyzeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej lub oliwa
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowy schab z rękawa
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. .Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Masą smarujemy schab w rękawie, zawiazujemy i odkładamy do lodówki na noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 180st. wkładamy rekaw do piekarnika (na brytfance) pieczemy ok 60min. Pare razy rekaw ze schabem odwracamy zeby sie równo upiekł i soki przemieszczały. Wyjmujemy i kroimy pachnace mięso na plastry.