Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowy suszony schab

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marynowany z dużą ilością czosnku i ziół, a następnie suszony wieprzowy schab. Doskonały na kanapki.

Czosnkowy suszony schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowy suszony schab

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowy suszony schab
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, cukier, majeranek, zioła prowansalskie, pokruszone liście laurowe oraz rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Schab oczyścić z błonek i tłuszczu. Mięso umieścić w foliowym woreczku, dodać do niego mieszankę przypraw. Schab dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć go w folię i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin schab odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn. Po tym czasie schab wyjąć z woreczka i ułożyć w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Schab suszyć w piekarniku 2 godziny. Następnie schab włożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym miejscu na 4 dni. Wysuszony schab włożyć na 2 dni do lodówki, a następnie wyjąć z pończochy i kroić w bardzo cienkie plastry.
Czosnkowy suszony schab
Schab wieprzowy oczyszczony z błonek i tłuszczu.
Czosnkowy suszony schab
Schab przełożony do foliowego woreczka i natarty mieszanką przypraw.
Czosnkowy suszony schab
Zamarynowany schab ułożony w piekarniku na ruszcie.
Czosnkowy suszony schab
Podsuszony w piekarniku schab przełożony do czystej pończochy.