Sposób przygotowania:
Czosnkowy suszony schab
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól, cukier, majeranek, zioła prowansalskie, pokruszone liście laurowe oraz rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Schab oczyścić z błonek i tłuszczu. Mięso umieścić w foliowym woreczku, dodać do niego mieszankę przypraw. Schab dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć go w folię i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin schab odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn. Po tym czasie schab wyjąć z woreczka i ułożyć w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Schab suszyć w piekarniku 2 godziny. Następnie schab włożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym miejscu na 4 dni. Wysuszony schab włożyć na 2 dni do lodówki, a następnie wyjąć z pończochy i kroić w bardzo cienkie plastry.
marietta