Sposób przygotowania:
Czysty krupnik na żeberkach
Obrać ziemniaki , opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Zalać wodą tak by zakryła ziemniaki i lekko posolić .Ugotować do miękkości. Odcedzić pozostawiając odrobinę płynu(ok.1/2 szklanki). W tym samym czasie nastawić do ugotowania w osolonej wodzie kaszę. Gotować, aż woreczek napuchnie .Odcedzić pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania . Wyjąć kaszę z woreczka. Do rosołu wlać ziemniaki z resztką wody . Dodać pokrojoną marchew . Podgrzać . Wymieszać z kaszą i resztką wywaru z gotowania kaszy. Doprawić do smaku. Podawać posypany natką pietruszki. Bardzo lubię taki krupnik i polecam go wszystkim którzy nie przepadają za kleistymi krupnikami . W zasadzie można by nazwać tą zupę rosołem z kaszą ale zaręczam , ze smakuje jak specyficzny krupnik taki z bardzo dobrze wypłukanej kaszy. *wywar miałam zamrożony bo nie miałam ochoty na jedzenie dwóch zup na żeberkach przedzielonych daniem z żeberek.