SUPERPRZEPIS

Dajminoge

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Dajminoge Więcej zdjęć (3)

Galaretka wieprzowa czyli nóżki na zimno z dodatkiem flaczków - doskonale nadaje się nie tylko na co dzień ale i na święta.

Składniki:

Dajminoge

 

  • 1,75 kg nóżki wieprzowe pokrojone
  • 700 g flaczki
  • 550 g karczek z kością
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi zielonego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu kolorowego
  • sól do smaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ok. pół puszki zielonego groszku
  • 1 małe opakowanie żelatyny (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Dajminoge
Mięso oczyścić - flaczki zagotować i odlać dwa razy, również tak samo zrobić z nóżkami i karczkiem ale tylko jeden raz - każde osobno, opłukać z nieczystości. Teraz włożyć wszystko do garnka, zalać wodą i zacząć gotować. Posolić i w trakcie gotowania dodać wszystkie przyprawy i warzywa. Gdy marchew się ugotuje (ok. 30 minut) wyjąć łyżką cedzakową a resztę gotować z mięsem ok. 3 godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć mięso, pozwolić aby trochę przestygło i obrać z kości krojąc jednocześnie na małe kawałki, flaczki też pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę, dodać zieloną pietruszkę. Marchew pokroić w plastry (reszty warzyw nie używamy), jajka też. Rozdzielić mięso równomiernie do misek czy innych pojemników, dodać marchew, jajko i groszek i zalać wywarem. Po całkowitym ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Podać pokropione octem lub cytryną i pajdą chleba.
Dajminoge
Warzywa i przyprawy do wywaru, jajka ugotować osobno.
Dajminoge
Galaretki wyszło więcej niż się człowiek spodziewał, te 4 plus jeszcze 3 pojemniczki.

Tagi:

jajko jajka