Sposób przygotowania:
Dajminoge
Mięso oczyścić - flaczki zagotować i odlać dwa razy, również tak samo zrobić z nóżkami i karczkiem ale tylko jeden raz - każde osobno, opłukać z nieczystości. Teraz włożyć wszystko do garnka, zalać wodą i zacząć gotować. Posolić i w trakcie gotowania dodać wszystkie przyprawy i warzywa. Gdy marchew się ugotuje (ok. 30 minut) wyjąć łyżką cedzakową a resztę gotować z mięsem ok. 3 godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć mięso, pozwolić aby trochę przestygło i obrać z kości krojąc jednocześnie na małe kawałki, flaczki też pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę, dodać zieloną pietruszkę. Marchew pokroić w plastry (reszty warzyw nie używamy), jajka też. Rozdzielić mięso równomiernie do misek czy innych pojemników, dodać marchew, jajko i groszek i zalać wywarem. Po całkowitym ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Podać pokropione octem lub cytryną i pajdą chleba.