slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 715]

Daktylowy torcik naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny torcik naleśnikowy który może być słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Do tego zdrowy i pyszny krem daktylowy. Polecam.

Daktylowy torcik naleśnikowy

Składniki:

Daktylowy torcik naleśnikowy

 

  • ciasto: 2,5 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 3 szkl mąki pszennej
  • krem: puszka mleczka kokosowego (tylko biała stała część)
  • 260 g zblendowanych daktyli
  • oraz wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Daktylowy torcik naleśnikowy
Do miski przelewamy mleko, wodę, jajka, olej oraz wsypujemy mąkę. Miksujemy ciasto ma gładko i odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Krem: do miski przekładamy stałą (białą) część mleczka kokosowego i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kremu daktylowego i miksujemy do połączenia.

Na talerzu na przemian układamy po jednym naleśniku i smarujemy go łyżką kremu. Na ostatnim naleśniki rozsmarowujemy krem i ozdabiamy wiórkami kokosowymi.

Przepis na ok 12 sztuk naleśników (smażonych na średniej patelni).