Sposób przygotowania:
Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowyETAP 1
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy.
Wodę podgrzewamy. Do gotującej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
ETAP 2
Przestygniętą kaszę przekładamy do miski i zalewamy ją zimnym mlekiem. Całość miksujemy, by rozdrobnić ziarenka kaszy.
ETAP 3
Następnie dodajemy do niej cukier, olej, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy przygotowane składniki do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze mleko, jeśli rzadkie dodajemy mąkę.
Wszystko zależy od wielkości użytych jajek oraz wielkości dodanych łyżek mąki).
ETAP 4
Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej. Naleśniki smażymy z dwóch stron.
Usmażone przed przełożeniem studzimy, by nadzienie pod wpływem ciepła nie wypływało.
ETAP 5
SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy i żółtka. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku.
Do tak przygotowanego sera wsypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ponownie miksujemy go.
ETAP 6
Gotowym serem przekładamy przygotowane jaglane naleśniki.
ETAP 7
WYKOŃCZENIE: Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną polewamy tort naleśnikowy i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia wierzchu.
Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy, wylewamy na płaską deseczkę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu z czekolady wykonujemy rurki, ścinając ją ostrym nożem.
Rurkami dekorujemy tort i podajemy:).
anulkadh
pomarancz_a