SUPERPRZEPIS

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Tort naleśnikowy to danie, któremu nie oprze się chyba żadne dziecko:). Im więcej warstw tym fajniej i okazalej wygląda. O tym jaki przyjmie smak decydujemy my sami. Dziś polecam pyszny, czekoladowo - serowy:).

Składniki:

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

CIASTO:

 

  • ¼ łyżeczki soli do ugotowania kaszy,
  • 2 i 3/4 szklanki wody do ugotowania kaszy,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ugotowania kaszy,
  • Dodatkowo:
  • Olej rzepakowy do smażenia

NADZIENIE

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 2 świeże, wiejskie żółtka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • Cukier puder do smaku

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

ETAP 1

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
ugotowana kaszę studzimy

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy.

Wodę podgrzewamy. Do gotującej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

ETAP 2

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
Kaszę miksujemy wraz z mlekiem

Przestygniętą kaszę przekładamy do miski i zalewamy ją zimnym mlekiem. Całość miksujemy, by rozdrobnić ziarenka kaszy.

ETAP 3

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
Do zmiksowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki ciasta

Następnie dodajemy do niej cukier, olej, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy przygotowane składniki do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze mleko, jeśli rzadkie dodajemy mąkę.

Wszystko zależy od wielkości użytych jajek oraz wielkości dodanych łyżek mąki).

ETAP 4

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
kolejno smażymy naleśniki, aż do wyczerpania ciasta

Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej. Naleśniki smażymy z dwóch stron.
Usmażone przed przełożeniem studzimy, by nadzienie pod wpływem ciepła nie wypływało.

ETAP 5

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
Ser łączymy z czekoladą

SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy i żółtka. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku.

Do tak przygotowanego sera wsypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ponownie miksujemy go.

ETAP 6

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
Naleśniki przekładamy przygotowanym serem

Gotowym serem przekładamy przygotowane jaglane naleśniki.

ETAP 7

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy
Naleśnikowy tort oblewamy czekoladą i dekorujemy rurkami czekoladowymi

WYKOŃCZENIE: Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną polewamy tort naleśnikowy i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia wierzchu.

Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy, wylewamy na płaską deseczkę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu z czekolady wykonujemy rurki, ścinając ją ostrym nożem.

Rurkami dekorujemy tort i podajemy:).