ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 318]

Drożdżowe ciasto z burakiem, fasolą, jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne, warto je upiec na święta ale również i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i apetycznie zachęcało wyglądem do zjedzenia z kawusią, herbatką.

Drożdżowe ciasto z burakiem, fasolą, jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z burakiem, fasolą, jabłkami

 

 

  • KRUSZONKA:
  • po 100 gram miękkie masło lub margaryna,
  • cukru,
  • 150 gram mąki + cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z burakiem, fasolą, jabłkami

ETAP 1:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami
Można dodac burak uotowany lub pieczony.

Fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić.

ETAP 2:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami
W robocie szybko i dokładnie jest ciasto drożdżowe wyrobione.

Drożdże wymieszać w misce robota z letnim mlekiem 1/4 szklanki, mąką i cukrem po 1 łyżce.

ETAP 3:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami
Burak surowy w cieście robi fajną strukturę nakropienia.

Do drożdży wsypać mąkę przesianą, cukier, sól,. wbić jajka, wlać resztę mleka, olejek waniliowy, dodać buraki z fasolą.

ETAP 4:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami

Hakiem robota ciasto wyrabiać z 3 minuty, następnie wlać stopione masło i wyrabiać jeszcze z 8 minut.

ETAP 5:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami

Misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok 40 minut w ciepłe miejsce, u mnie tak dobrze wyrosło.

ETAP 6:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami

Blacha 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy wyrobić ręką i dodać do formy, na wierzch poukładać obrane plastry jabłek, posypać cynamonem.

ETAP 7:

Drożdżowe ciasto z burakiem,fasolą,jabłkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze ostudzić w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Tagi:

deser ciasto