Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z burakiem, fasolą, jabłkamiETAP 1:
Fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić.
ETAP 2:
Drożdże wymieszać w misce robota z letnim mlekiem 1/4 szklanki, mąką i cukrem po 1 łyżce.
ETAP 3:
Do drożdży wsypać mąkę przesianą, cukier, sól,. wbić jajka, wlać resztę mleka, olejek waniliowy, dodać buraki z fasolą.
ETAP 4:
Hakiem robota ciasto wyrabiać z 3 minuty, następnie wlać stopione masło i wyrabiać jeszcze z 8 minut.
ETAP 5:
Misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok 40 minut w ciepłe miejsce, u mnie tak dobrze wyrosło.
ETAP 6:
Blacha 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy wyrobić ręką i dodać do formy, na wierzch poukładać obrane plastry jabłek, posypać cynamonem.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze ostudzić w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem.