Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Dania meksykański raj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki wielkości orzecha zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe.

Dania meksykański raj Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dania meksykański raj

Składniki na kotlety:

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • Cebula
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Trochę papryki ostrej
  • Sól
  • Olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

Dodatkowo:

  • Opakowanie makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Dania meksykański raj

ETAP 1:

Dania Meksykański Raj

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Dania Meksykański Raj

2. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę.

3. Do cebuli dodajemy fasolkę, marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę, solimy.

4. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sosy meksykańskie, chwilkę gotujemy.

ETAP 3:

Dania Meksykański Raj

5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia.

ETAP 4:

Dania Meksykański Raj

6. Na makaron wylewamy sos i układamy kotleciki.

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.