dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Garnek meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne danie inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej, a dokładniej kuchnią meksykańską. Dodałam do niego doskonałej jakości produkty Horteksu - mrożoną marchewkę i fasolkę szparagową.

Garnek meksykański

Składniki:

Garnek meksykański

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka mrożonej marchewki Horteksu
  • 1/2 torebki mrożonej żółtej fasolki szparagowej Horteksu
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 2-3 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Garnek meksykański
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa. Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką posmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników. Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą. Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15 minut. Podawać z ryżem.