Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób. W pysznej panierce z kurczakiem.

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

Składniki:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

 

  • ½ fileta z kurczaka
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Olej do smażenia
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta Chili
  • Mała główka kapusty
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

ETAP 1:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i prużymy na rozgrzanym oleju.

2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe, kukurydzę bez zalewy, pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili.

ETAP 2:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

3. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy w 2 cm plastry.

4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

ETAP 3:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

6. Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny.

7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy mięso.

8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

ETAP 4:

Kapuściane pizzerki z kurczakiem

9. Gotowe.

10. Smacznego.