Sposób przygotowania:
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia.
3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.
4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem.
Podajemy i smacznego.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia.
3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.
4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem.
Podajemy i smacznego.
gusia1000
Babeczka35
To super.