Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Smacznego życzę.

Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem

Składniki:

Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem

Klopsiki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do kurczaka do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:

  • 1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag
  • 20 dag ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia.

3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.

4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.

5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem.

Podajemy i smacznego.