gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Danie jednogarnkowe z dodatkiem buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane danie jednogarnkowe podaję jako dodatek do obiadu lub jako danie na ciepłą kolację.

Danie jednogarnkowe z dodatkiem buraków

Składniki:

Danie jednogarnkowe z dodatkiem buraków

 

  • 1/2 główki apusty pekińskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 papryka zielona
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 300-400 gram dowolnej wędliny
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z dodatkiem buraków

ETAP 1:

Danie jedngarnkowe z dodatkiem buraków
Do kapusty pekińskiej dodajemy pokrojoną paprykę.

Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do garnka, na dno wlewamy wodę i oliwę.

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę, dodajemy do kapusty.

ETAP 2:

Danie jedngarnkowe z dodatkiem buraków
Por i oraną cebulę drobno siekamy, dodajemy do warzyw.

Cebulę obieramy i razem z porem siekamy.

ETAP 3:

Danie jedngarnkowe z dodatkiem buraków
Potartą marchekę i buraka dodajemy do kapusty.

Marchewkę i buraka obieramy. Oba warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dusimy pod przykryciem mieszjąc co jakiś czas do momentu, aż będą miękkie.

ETAP 4:

Danie jedngarnkowe z dodatkiem buraków
Pokrojoną wędlinę dodajemy do miękkich warzyw.

Do miękkich warzyw dodajemy pokrojoną wędlinę. Mieszamy. Dusimy naa wolnym ogniu ok 10 minut.

ETAP 5:

Danie jedngarnkowe z dodatkiem buraków
Na koniec do danie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Na koniec danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dodajemy koncentart pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.


Tagi:

danie obiad