Sposób przygotowania:
Kaczka Eli z owocamiprzygotowanie kaczki
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą i czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz.
Kaczkę odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.
przygotowanie orzechów
Łuskane orzechy włoskie pokroić.
przygotowanie żurawiny
Odważyć 200 gram suszonej żurawiny.
przygotowanie fig
100 gram fig przekroić na połówki, resztę zostawić w całości.
przygotowanie jabłek
Jabłka umyć, osuszyć przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na pół plastry.
przygotowanie farszu
Połowę jabłek i żurawiny, pokrojone figi i wszystkie orzechy dodać do miski i wymieszać.
nadziewanie kaczki
Wymieszanym farszem wypełnić wnętrze kaczki.
zszywanie kaczki
Otwór w kaczce spiąć szpadkami do rolad i zasznurować białą, bawełnianą nicią.
przygotowanie cebuli
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.
pieczenie kaczki
W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę z obu strom. Do kaczki dodać cebulę, przyprawę, świeżo zmielony pieprz i jeszcze chwilę smażyć.
Całość podlać wodą, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika z termo obiegiem nagrzanym do 180 stopni C i piec około 120 minut.
Co jakiś czas polewać kaczkę wytworzonym sosem. Po upływie czasu odkryć brytfannę, dodać pozostałe owoce i piec jeszcze około 15- 20 minut aż kaczka się zrumieni.
Kaczkę wyjąć na półmisek, zdjąć szpadki i nici. W koło kaczki ułożyć owoce. Smacznego!
gusia1000