eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1348]

Kaczka Eli z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Upiekłam kaczkę faszerowaną jabłkami, figami, orzechami włoskimi i żurawiną. Pod koniec pieczenia dodałam też owoce.

Kaczka Eli z owocami

Składniki:

Kaczka Eli z owocami

kaczka

  • kaczka - 2.5 kg
  • sól do natarcia kaczki
  • czosnek granulowany do natarcia kaczki

owoce do kaczki

dodatki

  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka przyprawy do mięs
  • 8 łyżek oleju
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka Eli z owocami

przygotowanie kaczki

Kaczka Eli z owocami
Umytą, osuszoną i natartą solą i czosnkiem kaczkę odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą i czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz.

Kaczkę odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.

przygotowanie orzechów

Kaczka Eli z owocami
Pokroić na mniejsze kawałki włoskie orzechy łuskane.

Łuskane orzechy włoskie pokroić.

przygotowanie żurawiny

Kaczka Eli z owocami
Przygotować 20 dekagram żurawiny suszonej.

Odważyć 200 gram suszonej żurawiny.

przygotowanie fig

Kaczka Eli z owocami
Połowę fig przekroić na pół, resztę zostawić w całości.

100 gram fig przekroić na połówki, resztę zostawić w całości.

przygotowanie jabłek

Kaczka Eli z owocami
Umyte, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w pół plastry.

Jabłka umyć, osuszyć przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na pół plastry.

przygotowanie farszu

Kaczka Eli z owocami
Pokrojone orzechy i figi, płowę jabłek i żurawiny wymieszać w misce.

Połowę jabłek i żurawiny, pokrojone figi i wszystkie orzechy dodać do miski i wymieszać.

nadziewanie kaczki

Kaczka Eli z owocami
Wnętrze kaczki wypełnić farszem.

Wymieszanym farszem wypełnić wnętrze kaczki.

zszywanie kaczki

Kaczka Eli z owocami
Kaczkę spiąć metalowymi szpadkami i zasznurować.

Otwór w kaczce spiąć szpadkami do rolad i zasznurować białą, bawełnianą nicią.

przygotowanie cebuli

Kaczka Eli z owocami
Obraną cebulę pokroić drobno.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

pieczenie kaczki

Kaczka Eli z owocami

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę z obu strom. Do kaczki dodać cebulę, przyprawę, świeżo zmielony pieprz i jeszcze chwilę smażyć.

Całość podlać wodą, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika z termo obiegiem nagrzanym do 180 stopni C i piec około 120 minut.

Co jakiś czas polewać kaczkę wytworzonym sosem. Po upływie czasu odkryć brytfannę, dodać pozostałe owoce i piec jeszcze około 15- 20 minut aż kaczka się zrumieni.

Kaczkę wyjąć na półmisek, zdjąć szpadki i nici. W koło kaczki ułożyć owoce. Smacznego!