jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Danie jednogarnkowe z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie jednogarnkowe z mięsem i soczewicą doskonałe na obiad

Danie jednogarnkowe z mięsem

Składniki:

Danie jednogarnkowe z mięsem

 

  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag porów
  • 12 dag czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 3 szklanki rosołu instant
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z mięsem
Opłukać czerwoną soczewicę, osączyć na sitku. Obrać cebule, drobno pokroić. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w drobną kostkę. Oczyścić pory, opłukać, pokroić ukośnie w talarki. Rozgrzać w garnku olej, zeszklić cebulę stale mieszając. Dodać mieloną wołowinę, enaergicznie wymieszać z posiekaną cebulą. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy w rosole instant, wlać do garnka. Całość dobrze wymieszać. Wsypać do garnka ziermniaki oraz soczewicę. Całość gotować około 15 minut na małym ogniu, kilka razy przemieszać. Dodać pory na 5 minut przed końcem gotowania. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Danie posypać listkami natki pietruszki.