WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęste danie jednogarnkowe z pulpecikami wieprzowymi, warzywami i zacierkami, z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami

 

  • Ok. 400g schabu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 3 marchewki
  • Ćwiartka selera
  • Kawałek pora zielonej części
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki i koperku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami

ETAP 1:

Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem, bułką tartą. Uformować pulpeciki. Obsmażyć je na oleju.

Marchewki i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę również zetrzeć. Cebulę i pora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle w garnku.

Dodać pulpeciki. Wlać tyle wody aby sięgała do poziomu warzyw i pulpecikow. Włożyć przyprawy. Wymieszać z koncentratem. Ustawić na gazie i zagotować.

Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do garnka.

Gotować razem do miękkości.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami
Danie jednogarnkowe po przygotowaniu w garnku
Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami
Zacierki starte i wsypane do garnka z daniem
Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami
Warzywa i pulpeciki zalane wodą w garnku.
Danie jednogarnkowe z pulpetami i zacierkami
Usmażone pulpeciki przełożone do warzyw w garnku