Sposób przygotowania:
Czarny dorsz smażony
Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut.
Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać natką pietruszki.
Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać natką pietruszki.
