ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Czarny dorsz smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.

Czarny dorsz smażony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czarny dorsz smażony

 

 

  • kiszona kapusta 50 dag,
  • cukier 1 łyżka,
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • natka pietruszki 2 łyżki,
  • olej rzepakowy 4 łyżki

 

  • ziemniaki 1 kg,
  • maślanka 1/2 szklanki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Czarny dorsz smażony
Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut.

Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.

Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.

Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać natką pietruszki.
Czarny dorsz smażony
Najlepsza jest panierka maki z tartą bułką.

Tagi:

ryby dorsz dania