pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Danie z aromatem czosnku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste, smaczne i dietetyczne danie poleca zodiakalny szczur!

Danie z aromatem czosnku

Składniki:

Danie z aromatem czosnku

 

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 350-400 g różyczek brokułów
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek łuskanych pestek dyni
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych
  • 6 łyżeczek suszonych liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz czarny, czosnek granulowany

 

 

Sposób przygotowania:

Danie z aromatem czosnku
Przepis dla 3 osób: Piersi z kurczaka natrzeć pieprzem i czosnkiem granulowanym i odłożyć na chwilę do lodówki. Suszone liście czosnku niedźwiedziego zalać litrem wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Makaron ryżowy wkładamy do garnka i przez sitko wlewamy na makaron 3 szklanki naparu z liści czosnku niedźwiedziego. Makaron trzymamy pod przykryciem od 3 do 5 minut. Odsączamy. Jedną szklankę naparu wlewamy przez sitko do małego garnka, wkładamy piersi z kurczaka i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy praską prosto do kefiru. Mieszamy dokładnie czosnek z kefirem. Odsączony makaron nakładamy na talerze i posypujemy każdą porcję 2 łyżeczkami dyni. Następnie nakładamy brokuły i polewamy je sosem kefirowo-czosnkowym. Sos posypujemy łyżeczką płatków migdałowych. Na końcu nakładamy pierś z kurczaka. Smacznego!