Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Dawna zupa niedzielna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na drugie danie podajemy gotowane mięso z knedlami oraz sosem pomidorowym.

Dawna zupa niedzielna

Składniki:

Dawna zupa niedzielna

 

  • 4 porcje
  • 80 dag wieprzowej golonki (lub łopatki)
  • 1 pęczek młodej marchwi
  • 2-3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2-3 liście kapusty włoskiej
  • 1 kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Do knedli – 1 kg ziemniaków, mąka
  • Sos pomidorowy do polania

 

Sposób przygotowania:

Dawna zupa niedzielna
Wszystkie składniki wkładamy do zimnej wody. W czasie gotowania zupy obieramy i trzemy ziemniaki, po czym solimy i dodajemy tyle mąki, by ciasto było dość gęste. Następnie formujemy z niego kulki i gotujemy do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Gotową zupę przecedzamy, warzywa podaje się zwykle na oddzielnym półmisku. Na drugie danie podajemy gotowane mięso z knedlami oraz sosem pomidorowym.

Tagi:

sosy