bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Delicje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasteczka na każdą okazję.

Delicje Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delicje

 

  • 50 dag mąki
  • 35 dag masła lub margaryny
  • 4 gotowane żółtka
  • 16 dag cukru pudru
  • troszeczkę proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • marmolada
  • 10 dag galaretki w kostkę
  • polewa

Sposób przygotowania:

Delicje
Jajka gotujemy , oddzielamy białka od żółtek. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka ścieramy na drobnym tarku, margarynę siekamy . Łączymy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Rozwałkujemy i wycinamy kółka literatką. Dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę w kostkę kroimy na małe kwadraciki. Na każde upieczone ciasto na środek dajemy troszeczkę marmolady i na to kawałeczek galaretki, polewamy polewą. Polewę robimy wedle uznania, może być również gotowa polewa rozpuszczona.
Delicje
Ciasto rozwałkujemy i wycinamy literatką kółeczka.