kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na tradycyjny szwedzki tort kanapkowy z łososiem, ogórkiem i pieczonym burakiem. Przepis autorstwa Rachel Khoo.

Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta

Składniki:

Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta

 

  • Do łososia:
  • 200 ml zalewy jałowcowej
  • 100 g wędzonego łososia najwyższej jakości

 

  • Zalewa jałowcowa:
  • 500 ml wody
  • 70 g gruboziarnistej soli
  • 7 g cukru
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 średni burak
  • 200 g kiszonych buraków

 

  • Do przygotowania kremu chrzanowego:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kremowego chrzanu

 

  • Do przybrania:
  • 1 ogórek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki kawioru z łososia
  • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana, jeśli woskowana warto ją sparzyć we wrzątku)
  • 1 mały, ugotowany lub upieczony burak

 

  • 4 szwedzkie chlebki polarbröd albo 4 kromki dobrej jakości białego chleba, bez skórk

Sposób przygotowania:

Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta
1, Zalewa jałowcowa - sól, cukier, jałowiec, buraki i wodę wrzuć do garnka z wodą i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia, a potem do lodówki, aby ostygła zupełnie. Wędzonego łososia włóż na 5 minut do zalewy jałowcowej.

2. W tym czasie ubij śmietankę na półsztywno, a następnie delikatnie wmieszaj do niej kremowy chrzan.

3. Wyjmij łososia z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.

4. Każdy kawałek chleba posmaruj cienko kremem chrzanowym, a potem ułóż jeden na drugim.

5. Używając obieraczki do warzyw potnij ogórek na cienkie wstążki. Ścinaj od jednej strony, pierwszą skrojoną warstwę wyrzuć, użyj następnych - ale nie dochodząc do nasion! Będziesz potrzebować 4 długich wstążek.

6. Za pomocą łyżki do wykrawania kulek z melona wykrój około 30 kulek z ogórka. Śródkową część ogórka - z nasionami - możesz wyrzucić.

7, Resztę kremu chrzanowego rozsmaruj wzdłuż boków tortu i na wierzchu - tak jak w przypadku dekorowania kremem normalnego tortu. Ostrożnie nałóz wstążki z ogórka na brzegi tortu.

8. Wygładź krem na wierzchu tortu szpatułką, aby cała powierzchnia była równa i gładka.

9. Pokrój buraka i cytrynę w cienkie, okrągłe plasterki.

10. Teraz przybierz swój tort kanapkowy. Gotowy tort kanapkowy wstaw do lodówki na ok. 3 godziny przed podanie.

Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle