Sposób przygotowania:
Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta
1, Zalewa jałowcowa - sól, cukier, jałowiec, buraki i wodę wrzuć do garnka z wodą i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia, a potem do lodówki, aby ostygła zupełnie. Wędzonego łososia włóż na 5 minut do zalewy jałowcowej.
2. W tym czasie ubij śmietankę na półsztywno, a następnie delikatnie wmieszaj do niej kremowy chrzan.
3. Wyjmij łososia z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
4. Każdy kawałek chleba posmaruj cienko kremem chrzanowym, a potem ułóż jeden na drugim.
5. Używając obieraczki do warzyw potnij ogórek na cienkie wstążki. Ścinaj od jednej strony, pierwszą skrojoną warstwę wyrzuć, użyj następnych - ale nie dochodząc do nasion! Będziesz potrzebować 4 długich wstążek.
6. Za pomocą łyżki do wykrawania kulek z melona wykrój około 30 kulek z ogórka. Śródkową część ogórka - z nasionami - możesz wyrzucić.
7, Resztę kremu chrzanowego rozsmaruj wzdłuż boków tortu i na wierzchu - tak jak w przypadku dekorowania kremem normalnego tortu. Ostrożnie nałóz wstążki z ogórka na brzegi tortu.
8. Wygładź krem na wierzchu tortu szpatułką, aby cała powierzchnia była równa i gładka.
9. Pokrój buraka i cytrynę w cienkie, okrągłe plasterki.
10. Teraz przybierz swój tort kanapkowy. Gotowy tort kanapkowy wstaw do lodówki na ok. 3 godziny przed podanie.
Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle
2. W tym czasie ubij śmietankę na półsztywno, a następnie delikatnie wmieszaj do niej kremowy chrzan.
3. Wyjmij łososia z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
4. Każdy kawałek chleba posmaruj cienko kremem chrzanowym, a potem ułóż jeden na drugim.
5. Używając obieraczki do warzyw potnij ogórek na cienkie wstążki. Ścinaj od jednej strony, pierwszą skrojoną warstwę wyrzuć, użyj następnych - ale nie dochodząc do nasion! Będziesz potrzebować 4 długich wstążek.
6. Za pomocą łyżki do wykrawania kulek z melona wykrój około 30 kulek z ogórka. Śródkową część ogórka - z nasionami - możesz wyrzucić.
7, Resztę kremu chrzanowego rozsmaruj wzdłuż boków tortu i na wierzchu - tak jak w przypadku dekorowania kremem normalnego tortu. Ostrożnie nałóz wstążki z ogórka na brzegi tortu.
8. Wygładź krem na wierzchu tortu szpatułką, aby cała powierzchnia była równa i gładka.
9. Pokrój buraka i cytrynę w cienkie, okrągłe plasterki.
10. Teraz przybierz swój tort kanapkowy. Gotowy tort kanapkowy wstaw do lodówki na ok. 3 godziny przed podanie.
Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle
zewa
kołczu
2milutka
zbysiowa