szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Delikatne pączusie z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mała porcja delikatnych pączusi z serkiem ricotta.

Delikatne pączusie z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne pączusie z ricottą

 

  • 100 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Delikatne pączusie z ricottą
Serek przełożyć do miski, wbić do niego jajko i dokładnie rozmieszać na gładką masę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek, cynamon i sól i dokładnie wymieszać. Do małego garnuszka wlać ok 2 cm oleju i rozgrzać. Łyżką nakładać przygotowaną masę na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Pączusie powinniśmy smażyć na małym ogniu, żeby się nie spaliły a w środku nie były surowe. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Delikatne pączusie z ricottą
Podstawowe składniki to ser ricotta, jajko, mąka.
Delikatne pączusie z ricottą
Do miski przekładamy ser i wbijamy jajko.
Delikatne pączusie z ricottą
Dokłądnie roztrzepujemy na gładką masę.
Delikatne pączusie z ricottą
Łyżką nakłądamy małe porcje na rozgrzany olej.

Tagi:

jajko jajka