monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna delikatna i aromatyczna zupa z darem maja czyli szparagami. Krem jest pyszną i lekką propozycja dla osób na diecie, zapraszam:)

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry

Składniki:

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry

 

  • 400 g białych szparagów
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • ½ cebuli
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry mielonego
  • ½ szklanki mleka 0,5%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry

ETAP 1:

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry
do garnka dodać pieptruszke i seler podsmażyć

Cebulę drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Pietruszkę i selera obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do garnka i podsmażyć około 2 minuty.

ETAP 2:

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry
ziemniaki pokroić w grubą kostkę

W między czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć kolejne 3-4 minuty. Gdy ziemniaki zbyt mocno będą przywierać do dna garnka, wlać wodę.

ETAP 3:

Delikatny krem szparagowo-ziemniaczany z curry
do gotującej sie zupy dodać pokrojone szparagi

Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać i pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm. Warzywa przełożyć do garnka, dodać sól i curry. Gotować do miękkości. Gotową zupę zdjąć z ognia, wlać mleko i dobrze wymieszać. Zblendować. Podawać z posiekaną natką. Smacznego!