Sposób przygotowania:
Krem szparagowo bazyliowy
Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem. Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.
edytaha
gusia1000