zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krem szparagowo bazyliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zostały mi dolne części szparagów po wykorzystaniu górnych do tarty. Zrobiłam więc na szybko zupę krem.

Krem szparagowo bazyliowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem szparagowo bazyliowy

 

Sposób przygotowania:

Krem szparagowo bazyliowy
Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem. Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.
Krem szparagowo bazyliowy
najpierw podsmażyć szparagi i cebulę potem dodać rosół i bazylię

Tagi:

szparagi