Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Deser a'la szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser, który powstaje naprawdę szybko. Przygotowuję go również w wersji dla dzieci, w której zamiast herbatników używam biszkoptów bez cukru.

Deser a'la szarlotka

Składniki:

Deser a'la szarlotka

 

  • 9 herbatników (w wersji dla dzieci: biszkopty bez cukru)
  • 2 duże jabłka
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie: odrobina cukru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 3 kostki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Deser a'la szarlotka

ETAP 1:

Deser a'la szarlotka
Jabłka dusimy z odrobiną soku z cytryny. Opcjonalnie, możemy je trochę dosłodzić.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Jabłka dusimy do miękkości, pozbawiamy nadmiaru wody.

ETAP 2:

Deser a'la szarlotka
Na dnie każdego pucharka układamy pokruszone herbatniki

Herbatniki (lub biszkopty) kruszymy i przekładamy na dno pucharków. Na herbatniki wykładamy porcję jabłek, na to zaś jogurt naturalny. Każdy deser posypujemy startą czekoladą.