Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1425]

Ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami. Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa.

Ryż z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami

Na ryż z jabłkami

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę. 

Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać. 

Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do rozpuszczenia się cukru. 

Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę. 

Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając gotować.

Ugotowany ryż i karmelizowane jabłka podzielić na 2 części.

Połowę ryżu wyłożyć do dwóch pucharków, posypać cynamonem, wyłożyć połowę jabłek i ponownie ryż, jabłka i cynamon. 

Udekorować listkami mięty.
Ryż z jabłkami
Mleko zostało zagotowane wsypano ryż i ugotowano
Ryż z jabłkami
Jabłka obrane pokrojone w kostkę i uprażone w karmelu
Ryż z jabłkami
Połowę ryżu wyłożono do pucharek i posypano cynamonem
Ryż z jabłkami
Karmelizowane jabłka wyłożone zostały na gotowany ryż