Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe bułeczki upieczone bez jajek. Mięciutkie i puszyste. Bardzo polecam na podwieczorek, poczęstunek czy piknik.

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn, rodzynki i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo urosną.

4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

5. Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek
Tak wyglądają po rozerwaniu, mięciutkie i puszyste.