Sposób przygotowania:
Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (400 ml na 1 galaretkę). Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej). Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji).
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami.
Rada;
Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji).
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami.
Rada;
Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm.