slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami ze słoika. To propozycja na słodką kolację lub pyszny deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam.

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż z nadmiaru wody na sitku i jeszcze ciepły przekładamy do miski. Do ryżu dokładamy cukier, masło i jajko.

Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu.

Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapieczony ryż z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego.

Tagi:

ryż danie