Sposób przygotowania:
Cytrynowa babka z mąką kukurydzianąWykonanie ciasta:

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Na koniec do tych utartych składników wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy również mleko i sok z cytryny i całość dokładnie ucieramy.
Pieczenie:

Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni tak przez około 45 - 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z foremki.
Krojenie i podanie:

Następnie dobrze wystudzoną babkę kroimy w plastry i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam upiec :)