slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Deser czekoladowo-arbuzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny deser na zimno. Połączenie lekkiej galaretki arbuzowej z musem czekoladowym idealnie do siebie pasuje.

Deser czekoladowo-arbuzowy

Składniki:

Deser czekoladowo-arbuzowy

 

  • 500 g arbuza (bez skórki i pestek)
  • 2 galaretki arbuzowe (na 375 ml)
  • mus czekoladowy: 1 szkl śmietanki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • oraz: 3/4 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowo-arbuzowy
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Arbuza blendujemy na gładko. Dolewamy do zblendowanego arbuza chłodną galaretkę i mieszamy. Następnie rozlewamy do 5 szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia.

Mus czekoladowy: do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pastę waniliową, cukier waniliowy i cukier puder, mieszamy. Wstawiamy garnek na mały gaz i podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca.

Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do gorącej śmietanki, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.

Chłodzimy masę czekoladową a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy masę czekoladową do wysokiego naczynia i miksujemy. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy mus czekoladowy na galaretkę arbuzową. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę i przekładamy do rękawa. Na mus czekoladowy nakładamy warstwę śmietanki. Dekorujemy wg uznania.