Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1464]

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędna w smaku konfitura z wiśni, pysznej czekolady, gorzkiego kakao i niezwykle aromatycznego cynamonu. Petarda smakowa. Można wprost wyjadać ze słoiczka. Idealna do deserów, naleśników, gofrów czy ciasteczek. Można i do lodów. I z bułeczką.

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

Składniki:

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 żelfix 2:1
  • 30 dag cukru
  • 1 mleczna czekolada
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowa z kakao, czekoladą i cynamonem
1. Umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy żelfix, zagotowujemy i gotujemy minutę, następnie wsypujemy cukier i gotujemy trzy minuty od zagotowania. 

2. Wiśnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich czekoladę połamaną na mniejsze kostki, cynamon i kakao, dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.

3. Gorącą rozlewamy do wyparzonych, czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Odstawiamy. Wystudzone przenosimy do spiżarni.

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 6 słoiczków po 175 ml.

Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.

Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.