Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i kruche babeczki z lekką śmietanką, ciasteczkiem i domowym dżemem wiśniowym, idealne na każdą okazję.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła lub margaryny

Śmietanka:

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek domowego dżemu wiśniowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki i nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszkach i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. Z części ciasta wykrawamy małe ciasteczka również pieczemy w temperaturze 180 stopni, ale krócej, tak około 10 minut, upieczone studzimy.

2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę. 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.