Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki i nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszkach i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. Z części ciasta wykrawamy małe ciasteczka również pieczemy w temperaturze 180 stopni, ale krócej, tak około 10 minut, upieczone studzimy.
2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.
2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.