Sposób przygotowania:
Deser czekoladowo wiśniowy czekoladą płynący
Biszkopt czekoladowy: Do miski wkładamy białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier żółtka stale miksując. następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. delitanie mieszamy. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min W zimnym biszkopcie rantem wycinamy koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm. sos wiśniowy: Do garnka wlewamy wiśniówkę wkładamy wiśnie i cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku.następnie gotujemy redukując połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: Do miski wkładamy dwa rodzaje sera (ser mascarpone i ser homogenizowany naturalny)mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki. Ganache czekoladowe: Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy nie wolno zagotować! połamaną, czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki. Czekoladowe wieczko: Czekoladę temperujemy. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki. Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem wlewamy je na wieczko z czekolady.