jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser czereśniowo- jogurtowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast kupować smakowe jogurty polewam wykonać deser łączący masę czereśniową i jogurt naturalny. Oczywiście co do użytego owocu pozostawiam tutaj każdemu dowolność. U mnie padło na czereśnie:).

Deser czereśniowo- jogurtowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser czereśniowo- jogurtowy

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Deser czereśniowo- jogurtowy

ETAP 1

Deser czereśniowo- jogurtowy
umyte czereśnie osuszamy

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.

ETAP 2

Deser czereśniowo- jogurtowy
czereśnie zagotowujemy

Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich 2 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie.

ETAP 3

Deser czereśniowo- jogurtowy
do czereśni dodajemy żelatynę

Pod koniec łączymy je z sokiem z cytryny oraz żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 4

Deser czereśniowo- jogurtowy
przygotowujemy jogurt

Jogurt łączymy delikatnie z cukrem pudrem.

ETAP 5

Deser czereśniowo- jogurtowy
w szklankach układamy naprzemiennie przygotowane składniki

Zimną masę owocową wykładamy naprzemiennie z jogurtem w przygotowanych pucharkach lub szklankach. Deser schładzamy około 1 godzinę i gotowe. Przed podaniem oprószamy go cynamonem