Sposób przygotowania:
Deser gruszkowy
Gruszki bardzo dokładnie myjemy, a później obieramy ze skórki. Gruszki przekrajamy na połówki, żeby wyciąć gniazda nasionek znajdujące się w środku. Sokiem wyciśniętym z cytryny pokrapiamy oczyszczone gruszki. W dziurki - gdzie wcześniej znajdowały się gniazda nasionek nakładamy po trochę konfitury porzeczkowej. Do naczynia żaroodpornego dajemy pokropione sokiem gruszki. W rondelku na niedużym ogniu rozpuszczamy dwie łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy dwie łyżki cukru. Całość rozpuszczamy dokładnie na ogniu i bardzo starannie mieszamy. Uważamy, żeby sos nie przypalił się. Zrobionym sosem polewamy gruszki nadziewane konfiturą porzeczkową. Deser gruszkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.