marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser na cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser ten kojarzy się nieco z creme brulee,ale jest przyrządzany na cieście filo.Choć jest nieco pracochłonny,to warto się przyłożyć.

Deser na cieście filo

Składniki:

Deser na cieście filo

 

  • 2-4 płaty ciasta filo mrożonego,
  • 5 dag.masła,
  • 4 duże jajka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1/2 szklanki kremówki.

Sposób przygotowania:

Deser na cieście filo
Ciasto filo po rozmrożeniu przekroić na krzyż. Posmarować rozpuszczonym masłem i składać po dwa. Foremki żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć kawałkiem pergaminu do pieczenia i włożyć na dno płaty ciasta i pofałdować lekko. Kremówkę zagrzać z cukrem, lekko przestudzić i ubić z jajkami na puszystą gęstą masę. Odstawić, aby wystygła. laskę wanilii przekroić ostrym nożem na pół i wyskrobać miąższ oraz dodać do masy jajecznej.. Masę przelać do foremek. Piec z 25 min. w temp. 200 st. C, Zmniejszyć temperaturę do 190 st. C. i piec jeszcze z 10-15 min., aż masa się zetnie.