Sposób przygotowania:
Baklava - turecki deser z cista filo
Na początku trzeba przygotować syrop żeby nam ostygł. Wszystkie składniki dajemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i gotowac jeszce 10 minutek aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Formę w której będziemy piec smarujemy masłem. Orzechy , cynamon i cukier miksujemy w blenderze, robocie tak by powstały mniejsze kawałki orzechów i trochę proszku. Teraz będziemy układać płaty filo w formie, układamy je kolejno jeden po drugim na sobie smarując każdy uprzednio roztopionym masełkiem i tak 8 płatów ( oczywiscie możemy je przycinać w zależności od tego jaką posiadamy formę ) . Na tę warstwę 8 płatów wykładamy połowę orzechów zmielonych i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Teraz znów nakładamy 6 warstw ciasta , smarując je oczywiście masłem i wkładamy druga połowę orzechów. Przykrywamy 10 płatami ciasta, smarując tak jak uprzednio. Ciasto kroimy na kawałki przed pieczeniem, potem będzie zbyt kruche w dowolne kształty. Pieczemy ok 1 h w 140 stopniach, do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika od razu polewamy przygotowanym syropem i posypujemy posiekanymi drobno pistacjami,
kołczu
Tit
dża
paulisia_elk
jaNina
Fajnie wygląda :)) tylko gdzie można kupić ciasto filo w małym miasteczku ?
paulisia_elk