Sposób przygotowania:
Ciasto a'la filo z jabłkami i miodem
Jabłka obrać pokroić w kostkę, dodać pokruszone orzechy cynamon i cukier. Wymieszać. Mąkę wsypać do miski dodać olej i sól, stopniowo dodać wodę i wymieszać, po czym ciasto zgnieść tak by było elastyczne. Uformować wałeczek, przekroić na 8-9 kawałków. Przygotować formę do tarty lub małą blaszkę o rozm 25x19 . Rozpuścić masło . Na początek formę nasmarować masłem, ciasto wałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką, muszą być prawie przeźroczyste. Kłaść na formę wykładając aż na brzegi, każdą warstwę smarować roztopionym masłem, posypać przyprawą do deserów i odrobiną orzeszków ( ja użyłam orzeszki ziemne, siekane) Po zużyciu połowy ciasta wyłożyć jabłka i znów kłaść cieniutkie placuszki smarować masłem i sypać przyprawą i orzeszkami . Po położeniu ostatniej warstwy, odciąć wystające brzegi i wstawić do piekarnika na ok 50 min w temp 200 st. Zaraz po wyjęciu ostrym nożem pokroić ciasto w formie na porcje i oblać miodem. Najlepiej smakuje na ciepło.
edytaha