paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Koszyczki z filo z kremem i granatem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty deser z ciasta filo, wypełnionego gorącym kremem z mleka, żółtka i wanilii oraz posypanego pestkami granatu

Koszyczki z filo z kremem i granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koszyczki z filo z kremem i granatem

 

Sposób przygotowania:

Koszyczki z filo z kremem i granatem
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 11 cm. Każdy kwadrat ciasta włożyć do jednego wgłębienia formy na muffiny, wcześniej wysmarowanej masłem. Piecz na złoty kolor w temp. 180 stopni.Po upieczeniu pozostawić aby ciasto ostygło. Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem i miąższem z wanilii. Zagotować cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy w 3-4 łyżkach mleka i dodajemy do masy mleczno - jajecznej, cały czas mieszając. Gotujemy mieszając aż masa będzie miała gęstą konsystencję ( jak budyń). Gorący krem przelać do koszyczków z ciasta. Pestami wyciągniętymi z granatu posypać deser.
Koszyczki z filo z kremem i granatem
Ciasto kroimy na kwadraty około 11 cm na 11 cm. Wkładamy do formy na muffiny tak aby powstały koszyczki.
Koszyczki z filo z kremem i granatem
Mleko wymieszać z żółtkami, cukrem i miąższem z wanilii. Zagotować cały czas mieszając.
Koszyczki z filo z kremem i granatem
Gorący krem przelać do koszyczków z ciasta.
Koszyczki z filo z kremem i granatem
Pestami wyciągniętymi z granatu posypać deser.

Tagi:

ciasto