reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Deser orzechowy z malinową frużeliną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Orzechy uwielbiamy pod każdą postacią i możemy jeść na okrągło:) W wersji dla dorosłych można dodać zamiast soku z cytryny 2 łyżki spirytusu.

Deser orzechowy z malinową frużeliną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser orzechowy z malinową frużeliną

 

  • Dół:

 

  • 150 g herbatników

 

 

  • Mus orzechowy:

 

 

 

  • 1.2 szklanki mleka zagęszczonego

 

 

  • 6 łyżek zimnej wody

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • Frużelina malinowa:

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • 4 łyżki wody

 

 

  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Deser orzechowy z malinową frużeliną
Ciasto: Herbatniki drobno miksuje ( ale nie na pył) dodaje roztopione masło. Przekładam do małych foremek i mocno ugniatam, wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowuje mus: Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia, a potem ciągle mieszając zagotowuje i studzę. Orzechy mielę, zalewam mlekiem i zagotowuje- studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, dodaje zimne orzechy i żelatynę, od razu rozkładam do foremek. Na tym etapie mus dość szybko tężeje. Frużelina: Maliny, 4 łyżki wody i cukier, doprowadzam do wrzenia i delikatnie potrząsając od czasu do czasu garnkiem gotuje 2-3 minuty. Dodaje mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl. wody i ponownie zagotowuje- gotuje tylko do tego momentu gdy sos zrobi się przezroczysty. Frużelinę studzę i rozkładam na mus orzechowy. Deserki wkładam do lodówki na minimum 3 godziny. 
Deser orzechowy z malinową frużeliną
Etap 1maliny nie mieszamy tylko lekko potrząsamy rondelkiem