Sposób przygotowania:
Deser orzechowy z malinową frużeliną
Ciasto: Herbatniki drobno miksuje ( ale nie na pył) dodaje roztopione masło. Przekładam do małych foremek i mocno ugniatam, wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowuje mus: Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia, a potem ciągle mieszając zagotowuje i studzę. Orzechy mielę, zalewam mlekiem i zagotowuje- studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, dodaje zimne orzechy i żelatynę, od razu rozkładam do foremek. Na tym etapie mus dość szybko tężeje. Frużelina: Maliny, 4 łyżki wody i cukier, doprowadzam do wrzenia i delikatnie potrząsając od czasu do czasu garnkiem gotuje 2-3 minuty. Dodaje mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl. wody i ponownie zagotowuje- gotuje tylko do tego momentu gdy sos zrobi się przezroczysty. Frużelinę studzę i rozkładam na mus orzechowy. Deserki wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
Alex_M
reanja
dzięki, rzeczywiście jest pyszny:)
marietta
Kniejson
reanja
bardzo dziękuję:)
reanja
dzieki:)
reanja
nam bardzo smakował:) dziękuję:)