Sposób przygotowania:
Deser owocowoz orzechami i rodzynkami
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie. Do gotującego się makaronu dodać jedną łyżeczkę oleju, żeby nie przyklejał się do siebie. Ugotowany makaron odcedzić. Jabłko obrać, umyć, wyciąć gniazdo nasionek i pokroić w kostkę. Brzoskwinię obrać, umyć, wyjąć pestkę i również pokroić w kostkę. Kiwi obrać, umyć i także pokroić. Maliny dokładani umyć. Wiśnie umyć, przekroić na połówki i wyciągnąć ze środka pestki. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Wszystkie owoce wymieszać razem i makaron , a później pokropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Do owoców dodać wymieszany likier pomarańczowy, zapach waniliowego oraz białe wino. Orzechy włoskie i laskowe pokroić drobno. Orzechy oraz rodzynki dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać i najlepiej schłodzić.