mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser Panna Cotta z sercem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty do wykonania, ładnie się prezentujący deser, który może sprawić wiele radości obdarowanej osobie :)

Deser Panna Cotta z sercem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser Panna Cotta z sercem

 

 

  • truskawkowa galaretka
  • pomarańcza
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Deser Panna Cotta z sercem
Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody, pozostawiam do ostudzenia i wlewam do foremki z serduszkami, a resztę na płaskie niewielkie naczynie. Gdy galaretka stężeje, wykrawaczką wycinam serduszka, wykładam serduszka z foremki na talerz. Żelatynę zalewam dwiema łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia na 5 - 10 minut. Do garnuszka wlewam śmietanę i mleko. Następnie wsypuję cukier, cukier waniliowy i podgrzewam całość aż cukier się rozpuści. Gdy całość się zagotuję, garnuszek zdejmuję z ognia. Wtedy dodaję napęczniałą żelatynę szybko mieszam do rozpuszczenia. Po bokach szklanych pucharków układam serca z galaretki, zalewam je ostudzoną masą panna cotta - w razie gdyby masa zdążyła już stężeć, miksuję ją chwilę mikserem i dopiero wlewam do naczyń. Wierzch deseru dekoruję sercem wyciętym z plastra obranej pomarańczy, serduszkiem z galaretki oraz wiórkami czekolady. Deser wstawiam do lodówki lub od razu podaję.
Deser Panna Cotta z sercem
prosty do wykonania deser z pomarańczami i galaretką
Deser Panna Cotta z sercem
Do rondelka wlewam mleko i śmietankę
Deser Panna Cotta z sercem
dodaję cukier
Deser Panna Cotta z sercem
Stężoną galaretkę wyjmuję z foremki w kształcie serduszek

Tagi:

czekolada