Sposób przygotowania:
Deser ryżowy z gruszką i bananem
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać płatki i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Ugotowane płatki lekko przestudzić. Na patelni roztopić masło z brązowym cukrem. Gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Banana obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na krótsze kawałki. Gruszkę i banana ułożyć na patelni z masłem i cukrem. Owoce smażyć na średnim ogniu - banan po jednej minucie z obu stron, a gruszkę po kilka minut (czas w zależności od twardości gruszek). Płatki przełożyć na talerz. Na płatkach ułożyć owoce smażone w karmelu. Podawać na ciepło.