Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser ryżowy z gruszką i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deser z płatków ryżowych gotowanych w mleku podanych ze smażonymi w brązowym cukrze i maśle owocami.

Deser ryżowy z gruszką i bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ryżowy z gruszką i bananem

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z gruszką i bananem
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać płatki i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Ugotowane płatki lekko przestudzić. Na patelni roztopić masło z brązowym cukrem. Gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Banana obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na krótsze kawałki. Gruszkę i banana ułożyć na patelni z masłem i cukrem. Owoce smażyć na średnim ogniu - banan po jednej minucie z obu stron, a gruszkę po kilka minut (czas w zależności od twardości gruszek). Płatki przełożyć na talerz. Na płatkach ułożyć owoce smażone w karmelu. Podawać na ciepło.
Deser ryżowy z gruszką i bananem
Płatki ryżowe ugotowane na mleku z cukrem waniliowym.
Deser ryżowy z gruszką i bananem
Masło roztapiane na gorącej patelni z dodatkiem brązowego cukru.
Deser ryżowy z gruszką i bananem
Obrane i pokrojone owoce smażone w karmelu.
Deser ryżowy z gruszką i bananem
Ugotowane i lekko przestudzone płatki ryżowe ułożone na talerzu.