jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kremowy pudding kokosowy przekładany czarną porzeczką i dekorowany melisą i fiołkami to wspaniały deser o orientalnym rodowodzie.

Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem

 

  • 150 g ryżu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 500 ml mrożonej czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1 jabłko
  • kawałek kory cynamonowej
  • szczypta soli
  • fiołki i listki melisy do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Podgotowujemy ryż al dente w małej ilości wody. Dodajemy mleczko kokosowe, szczyptę soli i kawałek kory cynamonowej.

Dusimy ryż do miękkości na bardzo małym ogniu podlewając wodą jeśli trzeba. Cukier lekko karmelizujemy na patelni, dodajemy mrożoną czarną porzeczkę. Gdy porzeczka puści sok dodajemy kardamon, starte jabłko i dusimy wszystko razem aż sos się zagęści.

Po lekkim przestudzeniu porzeczek i ryżu układamy naprzemiennie deser w pucharki Przed podaniem deser chłodzimy w lodówce, a następnie posypujemy kokosem, dekorujemy fiołkami i listkami melisy.
Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Cukier brązowy lekko karmelizujemy na patelni
Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Dodajemy do cukru mrożoną czarną porzeczkę.
Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Gdy porzeczka puści sok dodajemy kardamon, starte jabłko i dusimy wszystko razem aż sos się zagęści.