Sposób przygotowania:
Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Podgotowujemy ryż al dente w małej ilości wody. Dodajemy mleczko kokosowe, szczyptę soli i kawałek kory cynamonowej.
Dusimy ryż do miękkości na bardzo małym ogniu podlewając wodą jeśli trzeba. Cukier lekko karmelizujemy na patelni, dodajemy mrożoną czarną porzeczkę. Gdy porzeczka puści sok dodajemy kardamon, starte jabłko i dusimy wszystko razem aż sos się zagęści.
Po lekkim przestudzeniu porzeczek i ryżu układamy naprzemiennie deser w pucharki Przed podaniem deser chłodzimy w lodówce, a następnie posypujemy kokosem, dekorujemy fiołkami i listkami melisy.
Dusimy ryż do miękkości na bardzo małym ogniu podlewając wodą jeśli trzeba. Cukier lekko karmelizujemy na patelni, dodajemy mrożoną czarną porzeczkę. Gdy porzeczka puści sok dodajemy kardamon, starte jabłko i dusimy wszystko razem aż sos się zagęści.
Po lekkim przestudzeniu porzeczek i ryżu układamy naprzemiennie deser w pucharki Przed podaniem deser chłodzimy w lodówce, a następnie posypujemy kokosem, dekorujemy fiołkami i listkami melisy.
zbysiowa
jaNina
Dziękuję :)
Widzę że też jesteś miłośniczką kokosu i czarnej porzeczki.
Ewa
jaNina
Dziękuję Ewciu!
edytaha
jaNina
:) dzięki
Ewa
jaNina
Dzięki Ewuniu!
reanja
jaNina
:)