sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Wiosenny deser ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Połączenie płatków ryżowych i owoców to wspaniały pomysł na lekki i zdrowy deser. Cóż więcej trzeba w słoneczne, wiosenne popołudnie.

Wiosenny deser ryżowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenny deser ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny deser ryżowy
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy do momentu, aż wchłoną całe mleko. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając płatki ryżowe. Gdyby masa była za gęsta, dodajemy jogurt. Pomarańcze, kiwi oraz banana kroimy w kostkę. Do pucharków wkładamy po łyżce ryżowego kremu, na nim kiwi, krem, pomarańcze ( zostawiamy trochę do dekoracji), krem, wiśnie, krem a na wierzchu banany. Z pozostałych kawałków pomarańczy robimy kwiatki a na środku każdego kładziemy po jednej wiśni. Kakao posypujemy dookoła pucharków.
Wiosenny deser ryżowy
Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe.
Wiosenny deser ryżowy
Miekkie masło ucieramy stopniowo dodając ugotowane płatki.
Wiosenny deser ryżowy
Banana, pomarańcze i kiwi kroimi w kostkę.