Sposób przygotowania:
Deser śmietanowo-porzeczkowy
Porzeczkę myjemy i odsączmy. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy by puściła sok, a skórki delikatnie zmiękły (około 4 minuty). Jeszcze ciepłą miksujemy. Odkładamy około 4 łyżki musu (będzie on potrzebny później do zabarwienia śmietanki). Pozostały mus rozlewamy do przygotowanych szklanek czy pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe dwie łyżki cukru, cukier waniliowy oraz mleko. Tak przygotowane składniki ubijamy. Gotową ubitą śmietanę dzielimy na połowę. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy odłożony wcześniej mus. Miksujemy ponownie. Zabarwioną śmietankę przekładamy na mus porzeczkowy. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę bez dodatków. Całość dekorujemy owocami oraz startą czekoladą. Deser możemy podać od razu lub schłodzić.