marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser truskawkowy na cieście francuskim.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie rozmrozić,rozwałkować,nakłuć,włożyć do lodówki na godzinę.Zrobić sos waniliowy,zrobić sos truskawkowy.Ciasto piec 15 min.

Deser truskawkowy na cieście francuskim.

Składniki:

Deser truskawkowy na cieście francuskim.

 

  • 1 płat mrożonego ciasta francuskiego,
  • 1 kg.truskawek świeżych,
  • 2 jaja,
  • 0,10 dkg.cukru,
  • 0,05 dkg.mąki kukurydzianej,
  • 0,5 l.mleka,
  • 5 dkg.cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy na cieście francuskim.
Płat ciasta wyjąć z zamrażarki i rozmrozić,rozwałkować,nakłuć w wielu miejscach widelcem,wyłożyć na blachę i wstawić na godzinę do lodówki.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z 20 min.,a potem zmniejszyć do 160 st.C i piec jeszcze 15 min.W międzyczasie pieczenia zrobić krem waniliowy:jaja utrzeć z cukrem i mąką kukurydzianą,rozpuścić w ciepłym mleku,zagotować,miesza- -jąc.Sos truskawkowy:truskawki z cukrem podgrzać i zmiksować. Ciasto wyjąć i pokroić na prostokąty,na które układać kilka truskawek,przykryć drugim kawałkiem ciasta.Na ten kawałek dać kremu waniliowego przez tulejkę i znów przykryć kolejnym prostokątem ciasta,posypać na wierzchu cukrem pudrem.Podawać deser na talerzu z sosem truskawkowym.