WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Deser w szklance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser składający się z kilku warstw, który tak naprawdę powstał z resztek biszkoptu i śmietany po robieniu innego ciasta. Dodałam owoce i płatki i powstał fajny i smaczny deser.

Deser w szklance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser w szklance

 

  • kawałek biszkoptu od tortu lub 2 ciastka biszkopty
  • ok. 50ml jogurtu naturalnego
  • kilka łyżeczek konfitury jagodowej
  • ok. 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • ok. 3 łyżki bitej śmietany
  • czekolada, kolorowe cukierki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser w szklance

ETAP 1:

Na dno szklanki pokruszyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć jogurt naturalny. Ja użyłam bardzo gęstego. Na jogurt wyłożyć konfiturę jagodową lub inną owocową tworząc trzecią warstwę.

Na owoce wyłożyć płatki kukurydziane. Ostatnią warstwę zrobić z bitej śmietany. Przełożyć ją do szprycy i wycisnąć ładny wzorek.

Wierzch deseru udekorować startą na wiórki mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami lub innymi dowolnymi posypkami.

Deser najlepiej jeść od razu. Potem płatki namiękną i nie będą chrupiące.

Deser w szklance
Deser w szklance po nałożeniu wszystkich warstw przed udekorowaniem
Deser w szklance
Deser po nałożeniu czterech pierwszych warstw
Deser w szklance
Deser po nałożeniu biszkoptu jogurtu i jagód
Deser w szklance
Pokruszony biszkopt zalany jogurtem naturalnym