kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Deser z jajek i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można podawać na śniadanie, można jako przekąskę

Deser z jajek i ryżu

Składniki:

Deser z jajek i ryżu

 

  • 30 dag ryżu
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże jabłka
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • pół łyżeczki skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Deser z jajek i ryżu
Wymieszać ryż ze skórką cytrynową. Doprawić solą i imbirem. Ugotować według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłka przekroić i delikatnie usunąć z nich gniazda nasienne. Zalać wodą. Gotować 5 minut. Odsączyć. W miejscach po gniazdach nasiennych ułożyć powidła. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Zasypać ugotowanym ryżem. Z białek i cukru ubić pianę. Ułożyć na jabłkach i ryżu. Zapiekać 10 minut w temp. 180 st. C.